Μυστικά "Κρεμάλας"


Στην «Κρεμάλα» οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι ιδιαίτεροι. Είναι τρία παιδιά που γνωρίζουν τον κόσμο μέσα από την αποκαλυπτική ανακάλυψη των ίδιων τους των εαυτών πάνω στις μονοδιάστατες συστοιχίες του γνωστού μας σχολικού παιχνιδιού.
Είναι καθημερινοί ήρωες που ξεκινάνε με αφετηρία το μηδέν, από το τίποτα, και λέξη – λέξη, πρόταση – πρόταση γίνονται δικοί μας άνθρωποι. Ετούτη την αίσθηση της οικειότητας και της γνωριμίας θέλησα να την περάσω ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το όνομα, χρησιμοποιώντας μια απλή αλλά σπάνια τεχνική, ώστε να κάνω τον αναγνώστη συμμέτοχο στο παιχνίδι της προσωπικής ανακάλυψής τους. Κι ο τρόπος ήταν απλός.
Έπρεπε ο αναγνώστης να γεμίζει τα κενά καθώς προχωρούσε. Να γίνει συμμέτοχος στο παιχνίδι τους. Και η έμπνευση ήρθε. Οι γραμματικοί χαρακτήρες στα ονόματά τους εμφανίζονται σταδιακά στον αναγνώστη καθώς τους γνωρίζει. Η ανάγνωση του βιβλίου μετατρέπεται σ’ ένα διαφορετικό παιχνίδι κρεμάλας με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Μια μάχη με γραμματικούς χαρακτήρες που καθώς κυλούν οι λέξεις και τα κεφάλαια, γράμμα – γράμμα αποκαλύπτονται στα μάτια του αναγνώστη. Μύθοι, αλήθειες, όνειρα και εμπειρίες ζωής ενεργοποιούν τους μηχανισμούς ανακάλυψης και ο αναγνώστης γεμίζει τα κενά στα ονόματα με διαφορετικό ίσως τρόπο κάθε φορά. Και οι ήρωες πλέον παίρνουν υπόσταση, σάρκα και οστά, γίνονται συμπαίχτες και αντίπαλοι στα αινίγματα «Κρεμάλας» του βιβλίου. Άλλωστε, κάθε βιβλίο είναι κι ένα παιχνίδι «Κρεμάλας». Κρύβει θησαυρούς που πρέπει να τους ανακαλύψεις, βήμα - βήμα, σελίδα - σελίδα...

Σχόλια

  1. Ακούγεται συναρπαστικό ως concept.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερη και πρωτότυπη. Τα υπόλοιπα ας τα κρίνει ο αναγνώστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"