ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ - MIKKEL BIRKEGAARD


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ
MIKKEL BIRKEGAARD
Εκδόσεις Πατάκη
Μετάφραση: Λύο Καλοβρυνάς
Σελίδες: 494


Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα να διαβάζω τούτο το βιβλίο με όρεξη και λαχτάρα καθώς το εύρημα και το θέμα του εξίταρε τη φαντασία μου στον ύψιστο βαθμό. Ανέκαθεν αναζητώ στα αναγνωστικά μου καταφύγια την ειδοποιό διαφορά που θα με συγκινήσει μετατρέποντας κάθε φορά τα απλά βιβλία των προθηκών του βιβλιοπωλείου σε γοητευτικά αναγνώσματα. Και όντως, ετούτο το βιβλίο που κινείται μεταξύ της επιστημονικής φαντασίας και του αστυνομικού μυθιστορήματος διαθέτει το απαραίτητο εύρημα, τον εμπνευσμένο καταλύτη που είναι ικανός να το μετατρέψει σε κάτι το ιδιαίτερο.
Αν μη τι άλλο, η ιδέα ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας όταν διαβάζουμε ή όταν μας διαβάζουν ένα βιβλίο δυνατά είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Όπως επίσης και ότι μπορούν να μας σαγηνέψουν με τις πιο φανταστικές ιστορίες, αλλά και να μας χειραγωγήσουν να σκεφτούμε αυτό ακριβώς που επιθυμούν εκείνοι.
Ναι, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιδέα του συγγραφέα, αφού μεταξύ μας, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα η επίδραση που πολλές φορές ασκεί σ’ όλους εμάς τους βιβλιόφιλους ένας χώρος γεμάτος από βιβλία ή ακόμη τα συναισθήματα, οι δονήσεις και η ενέργεια που μας διοχετεύει το άγγιγμα, η μυρωδιά πόσο μάλλον η ανάγνωση ενός παλιού εμπνευσμένου βιβλίου.
Ακόμα περισσότερο, όταν αυτή η έμπνευση μετουσιώθηκε σ’ ένα μυθιστόρημα από έναν νέο συγγραφέα, πρωτοεμφανιζόμενο και άγνωστο, έχει ήδη μεταφραστεί σε 17 γλώσσες και ετοιμάζεται οσονούπω και η κινηματογραφική του μεταφορά.
Κι αν η ένταση, η πλοκή και η δράση αφθονούν στο βιβλίο, μετατρέποντάς το σε ένα σύγχρονο και ατμοσφαιρικό παραμύθι με άρωμα προαιώνιων χειρογράφων, η αλήθεια είναι πως μου άφησε μια πικρή γεύση απογοήτευσης, όχι γιατί δεν μου άρεσε σε τελική ανάλυση, αλλά γιατί μου γέννησε μεγαλύτερες προσδοκίες εξαρχής. Ίσως γιατί οι αναφορές του βιβλίου σε διάσημα αναγνώσματα ικανά να αποτελέσουν την αφορμή της πλοκής του να είναι πενιχρές έως ανύπαρκτες, πόσο μάλλον τα ελκυστικά αποσπάσματα που θα μπορούσαν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου. Όπως και να έχει χάρηκα την ανάγνωσή του, δεν ένιωσα όμως τη μαγεία του «δέκτη» να με συγκλονίζει ως φανατικός αναγνώστης του, ίσως γιατί ο μύθος της δύναμης της ανάγνωσης είναι στα μάτια μου πιο σαγηνευτικός από το ίδιο το βιβλίο.

Σχόλια

  1. Ίσως να σας ενδιαφέρει η κριτική και ένα Video που φτιάξαμε!
    Ένα βιβλίο που πραγματικά αγάπησα!

    http://vivliofagoigreece.blogspot.com/p/blog-page_3845.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"