ΧΑΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ - DAN BROWN


ΧΑΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ
DAN BROWN
Εκδόσεις Λιβάνη
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Σελίδες: 669


Το νέο μυθιστόρημα του Dan Brown «Χαμένο Σύμβολο» έσπασε τα ρεκόρ πωλήσεων από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, άλλωστε, οι φανατικοί του αναγνώστες περίμεναν έξι ολόκληρα χρόνια για το νέο του συγγραφικό εγχείρημα. Οι προσδοκίες των πολυάριθμων οπαδών του ήρωά του, του Ρόμπερτ Λάνγκτον, ήταν μεγάλες. Μετά το «Ιlluminati: Οι Πεφωτισμένοι», όπου ο ήρωας του Νταν Μπράουν επιδίδεται σ’ έναν αγώνα ταχύτητας στις κατακόμβες του Βατικανού και τον «Κώδικα ντα Βίντσι» που λαμβάνει χώρα μια κούρσα στο Παρίσι και το Λονδίνο ψάχνοντας το Ιερό Δισκοπότηρο, ο Ρόμπερτ Λάνγκτον επιστρέφει για να κυνηγήσει ένα «Χαμένο Σύμβολο» ερευνώντας τον μυστικό κόσμο των Μασόνων με φόντο την Ουάσινγκτον.
Το 2003 ο «Κώδικας» αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 81 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως και η αλήθεια είναι πως ο πήχης είχε ανέβει υπερβολικά για τον συγγραφέα των best sellers. Μέσα στις σελίδες του νέου του βιβλίου θα βρεθείς αντιμέτωπος με διαχρονικά αναγνωστικά διλήμματα. Κι αν υποσχέθηκε με τις υψηλές του προσδοκίες αρχαία απόκρυφη σοφία, μυστήρια και χολιγουντιανή πλοκή στις σελίδες του νέου του βιβλίου, η αλήθεια είναι πως το αποτέλεσμα είναι μάλλον… ανάλατο. Ούτως ή άλλως για να λέμε και την αλήθεια οι κριτικοί δεν περίμεναν και πολλά πράγματα.
Στο «Χαμένο Σύμβολο» η βιασύνη του συγγραφέα να βγάλει στην κυκλοφορία άλλο ένα σίκουελ είναι ολοφάνερη. Η πρωτοτυπία που υπήρχε στα προηγούμενα βιβλία δεν υπάρχει, ενώ η Ουάσιγκτον και τα μυστικά των Μασόνων δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο η ιστορία του Ιησού με την Μαγδαληνή που δίχασε και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Κατά τα άλλα η πλοκή του βιβλίου, τα ευρήματα των γρίφων, και ο περιπετειώδης ρυθμός είναι προφανές πως σε κρατούν σε εγρήγορση. Οι ήρωες του Μπράουν παραμένουν επιδερμικοί, χωρίς το αφηγηματικό βάθος που αρμόζει σε τέτοιους πρωταγωνιστές. Χαρακτηριστική η περίπτωση του νέου «κακού» που δανείζεται στοιχεία της μορφής του από ένα σύνθετο παζλ ανόμοιων ερεθισμάτων, αφού ξεκινά από τις ναρκωτικές ουσίες, περνά από τη στενή του Βοσπόρου και καταλήγει πεπτοκώτας άγγελος μετά από μια σύντομη βουτιά στα γαλάζια νερά της Μυκόνου του Κούγια. Ο βομβαρδισμός από κλισέ, επαναλήψεις και ψεύτικους διαλόγους στο νέο βιβλίο είναι ανελέητος αλλά και η αναμενόμενη στα βιβλία του συγγραφέα ανατροπή είναι κατώτερη των προσδοκιών, αφού η πλειοψηφία των αναγνωστών είμαι σίγουρος πως την έχει αποκωδικοποιήσει από την αρχή.
Ποιο είναι ακριβώς το «χαμένο σύμβολο» του συγγραφέα των best sellers; Αναμφισβήτητα η συγγραφική κορωνίδα της πυραμίδας του συγγραφέα παραμένει ο «Κώδικας». Ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας του ανδρώθηκε στις παρυφές της σχέσης του Ιησού με την Μαγδαληνή και με τίποτα το εύρημα της Νοητικής επιστήμης δεν μπορεί αποτελέσει το περίστιγμα της γραφής του. Κι αν το δίλημμα του βιβλίου μπορεί να περιγραφεί στο «πλούτος ή σοφία», ένα είναι σίγουρο, πως με κάθε βιβλίο του συγγραφέα αυτός γίνεται πλουσιότερος πράγμα που δεν θα μπορούσα να ομολογήσω ανεπιφύλακτα για τη σοφία μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"