ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ
THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO
ΣΤΙΓΚ ΛΑΡΣΟΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Αυτό που με έκανε να θέλω να διαβάσω σαν τρελός το μυθιστόρημα «Το κορίτσι με το Τατουάζ» δεν είναι ούτε το γεγονός πως έκανε θραύση σε πωλήσεις στη Σουηδία και στο εξωτερικό, ούτε ακόμα και η ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία των δυο επόμενων βιβλίων που το ακολούθησαν.
Ούτε ακόμα και το ίδιο το ύφος του, η σκανδιναβική αστυνομική γραφή που σε κρατά σε εγρήγορση και σε κερδίζει χωρίς να αφήνει ανεπεξέργαστους τους χαρακτήρες της πλοκής.
Ήταν η ίδια τη ζωή και ο θάνατος του συγγραφέα, του Στιγκ Λάρσον, που λίγες μέρες μετά την παράδοση της τριλογίας ΜΙΛΕΝΙΟΥΜ στον εκδότη του πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή ενώ ήταν ακόμη αρκετά νέος. Ήταν αυτός ο κοινός μύθος του καλωσορίσματος και του θρήνου για έναν ταλαντούχο συγγραφέα που άφησε εποχή με το κύκνειο άσμα του. Είναι αυτή η γλυκόπικρη γεύση που σου αφήνει αυτό το βιβλίο.
Η χαρά για ένα λογοτεχνικό αριστούργημα που ξεδιπλώνεται μπροστά σου, οι δυναμικοί χαρακτήρες που αποκτούν το ρόλο που τους αρμόζει στον περιπετειώδη κόσμο των επιχειρηματικών ομίλων, των εκδόσεων, του χρηματιστηρίου, αλλά ακόμα και των αρρωστημένων μυαλών του σύγχρονου κόσμου μας. Αλλά, από την άλλη, κι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό ενός πραγματικά αξιόλογου λογοτέχνη που έπλασε μέσα από τα μυθιστορήματα της τριλογίας του τους σύγχρονους ήρωες που έχουν τα πάθη και τα λάθη τους. Δεν είναι τυχαίο πως η μορφή της Λίσμπετ Σαλάντερ κέρδισε αξιοκρατικά το ρόλο της πρωταγωνίστριας όχι μόνο στη συνείδηση του ίδιου του συγγραφέα, ξεφεύγοντας από το περιθώριο της κεντρικής ιστορίας, αλλά και στις προτιμήσεις των ίδιων των νέων της εποχής.
«Το κορίτσι με το τατουάζ» είναι ένα βιβλίο που σε καθηλώνει, ένα συναρπαστικό βιβλίο που διεισδύει στις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια τρυφερή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δυο ανθρώπους διαφορετικών κόσμων. Ένα ερωτικό θρίλερ που αξίζει να διαβαστεί αφού μένει στο κορμί σου ανεξίτηλο το σημάδι από το τατουάζ της γλυκόπικρης γεύσης του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"