Ο "Κανόνας της ορθής γωνίας" στην Αθήνα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Libro (Πατριάρχου Ιωακείμ 8 στο Κολωνάκι), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 του Ιούνη, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κερκυραίου συγγραφέα Νίκου Παργινού: «Ο κανόνας της ορθής γωνίας» στο αναγνωστικό κοινό της Αθήνας, εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις «Καλλιγράφος» και το βιβλιοπωλείο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φίλοι της ανάγνωσης, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές, ο Καθηγητής κ. Βασίλης Κρεμμυδάς καθώς και ο συγγραφέας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Γιάννης Μπαλάφας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Άγγελος Αργυρόπουλος, εκ μέρους των Εκδόσεων «Καλλιγράφος», ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο εκ Λευκίμμης ηθοποιός κ. Δημήτρης Παλαιοχωρίτης που μετέφερε στο κοινό τη συγκίνηση και ικανοποίησή του για την πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια του συγγραφέα να ασχοληθεί και να αναδείξει μέσα από το βιβλίο του την άγνωστη για το ευρύ κοινό προσωπικότητα του πρώτου πολεοδόμου της χώρας, του Σταμάτη Βούλγαρη.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης μίλησαν τόσο για το βιβλίο, όσο και για τις χαρισματικές και πολυσχιδείς προσωπικότητες των κεντρικών ηρώων του μυθιστορήματος, του Σταμάτη Βούλγαρη, πρώτου πολεοδόμου της Ελλάδας και του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου Κυβερνήτη της χώρας. Συγκεκριμένα, ο ακαδημαϊκός κ. Γιάννης Πίκουλας μίλησε για την ιδιάζουσα σχέση του βιβλίου με τον χρόνο και τον τόπο, εκθειάζοντας τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας επιχείρησε να μας ταξιδέψει τόσο μέσα στην ίδια την ιστορία και τον χρόνο, όσο και μέσα στον χώρο, ακολουθώντας τα χνάρια των ηρώων του βιβλίου, του Ιωάννη Καποδίστρια και του Σταμάτη Βούλγαρη.



Η ποιήτρια, κα Έφη Μαχιμάρη, αφού εξήρε το έργο του συγγραφέα, επικέντρωσε το βάρος της ομιλίας της στα συναισθήματα που βίωσε καθώς ανέγνωσε το βιβλίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το ταλέντο του Νίκου Παργινού στην μυθοπλασία, μα κυρίως η δυναμική του λόγου του, άλλοτε παιχνιδιάρικα, τρυφερά, λυρικά και άλλοτε βίαια, ρεαλιστικά, μέσα σ’ έναν ξέφρενο, αλλά απόλυτα ελεγχόμενο ρυθμό, αναδεικνύει και ταυτόχρονα κτίζει τους αληθινούς κήπους του αφηγηματικού του λόγου, το ιστορικό πλαίσιο». Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Μαχιμάρη τόνισε: «Μέσα σ αυτό το πλαίσιο λοιπόν η πλαστικότητα του λόγου του Συγγραφέα, που - σαν τους παλιούς απαράμιλλους παραμυθάδες - μας αποσπά την προσοχή από την τραγικότητα, από τους δικούς του κακούς δράκους και την στρέφει στην ανθρώπινη πλευρά των πραγμάτων, αφήνοντας μας στο τέλος του ταξιδιού με μια γλυκιά μελαγχολία».


Ο κ. Γιάννης Ευθυμιάδης, ποιητής, επικεντρώθηκε στον τρόπο γραφής του Νίκου Παργινού, μεταφέροντας στο κοινό της εκδήλωσης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του συγγραφέα, καθώς και τις τεχνικές με τις οποίες επιχείρησε να μας εντάξει τόσο στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, όσο και στα βιώματα και συναισθήματα των κεντρικών του ηρώων.


Από τη μεριά του ο συγγραφέας, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους και τα κολακευτικά τους λόγια για το βιβλίο, καθώς και τους παριστάμενους στην εκδήλωση, Κερκυραίους και μη, και μετέφερε την εμπειρία του από την επτάχρονη ενασχόλησή του με τη συγγραφή του «Κανόνα της ορθής γωνίας».
«Γράφοντας ετούτο το βιβλίο», τόνισε χαρακτηριστικά, «άγγιξα με τα ακροδάκτυλά μου την ίδια την ιστορία, ανέπνευσα τον αέρα της δημιουργίας, μύρισα το άρωμα της υστεροφημίας, απόλαυσα το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης και μετατράπηκα από απλός παρατηρητής της, από απλός γραφιάς, σε πιστό συνοδοιπόρο της και συμπαραστάτη». Κλείνοντας την ομιλία του, ο συγγραφέας ευχήθηκε το νέο του βιβλίο του, να αποτελέσει το κατάλληλο κίνητρο και την αφορμή να στρέψουμε επιτέλους το ενδιαφέρον μας και την προσοχή μας σε τούτες τις μεγαλειώδεις μορφές του παρελθόντος, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε, ως οφείλουμε, τη λάμψη που εξέπεμψαν και εξακολουθούν να εκπέμπουν, ειδικά ετούτες τις δύσκολες μέρες της κρίσης που διανύσουμε. «Έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τον Σταμάτη Βούλγαρη και τον Ιωάννη Καποδίστρια, απ’ αυτό το άρωμα της αφοσιωμένης ανιδιοτέλειας που αναδύεται μέσα από το έργο και την προσφορά τους και χαρακτήρισε ολόκληρο το βίο τους».

Επόμενοι σταθμοί του βιβλίου θα είναι η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα χωρίς όμως να έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία για τις εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"