Παρουσίαση "Κανόνα της ορθής γωνίας" στην Κέρκυρα


      Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 του Μάη, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κερκυραίου συγγραφέα Νίκου Παργινού: «Ο κανόνας της ορθής γωνίας» στο αναγνωστικό κοινό της Κέρκυρας, εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών του νησιού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Κέρκυρας και οι εκδόσεις «Καλλιγράφος».


Οι ομιλητές της εκδήλωσης μίλησαν τόσο για το βιβλίο, όσο και για την χαρισματική και πολυσχιδή προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα του μυθιστορήματος, Σταμάτη Βούλγαρη, του πρώτου πολεοδόμου της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο ιστορικός ερευνητής – συγγραφέας κ. Τέλλος Πανδής έκανε μια εκτενή και εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή στον συντοπίτη, Σταμάτη Βούλγαρη, στη συνολική του δράση και τα βιογραφικά του στοιχεία, ξεκινώντας από την Λευκίμμη, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο και σημαντικό του ρόλο, τόσο ως αξιωματικός του γαλλικού στρατού, όσο κι ως ζωγράφου και γεωγράφου, παραθέτοντας μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία της προσωπικής του έρευνας. Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή και την προσδοκία η πολιτεία και οι φορείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του συγγραφέα και να στρέφουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους σε τούτη την χαρισματική φυσιογνωμία, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «…αξίζει περισσότερα από την ονομασία μιας οδού».
Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Τμήματος Κέρκυρας, κ. Κώστας Βλάσσης, αφού εξήρε το έργο του συγγραφέα και την προσπάθειά του να αναδείξει την προσωπικότητα και το έργο του πρώτου πολεοδόμου της Ελλάδας, στάθηκε στις προσπάθειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τη μετάφραση των κειμένων του, και μίλησε για τη δράση του πρώτου πολεοδόμου, στο πλευρό του Ιωάννη Καποδίστρια, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικότατων έργων, μεταξύ των οποίων και ο σχεδιασμός εννέα (9) πόλεων όπως της Πάτρας, της Κορίνθου, της Τρίπολης, της Πύλου, του Ναυπλίου και του Άργους.
Ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, διδάκτωρ θεολογίας – φιλόλογος, επικεντρώθηκε στο βιβλίο του Νίκου Παργινού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το ταλέντο της γραφής και, την ίδια στιγμή, η ικανότητα στην μυθοπλασία αποτελούν τους κανόνες με βάση τους οποίους ο Νίκος Παργινός μας προσέφερε ήρωες, γεγονότα, καταστάσεις βοηθώντας μας να απολαύσουμε το έργο του, να χτίσουμε τις δικές μας σκέψεις πάνω σ’ αυτό και να το αξιοποιήσουμε καλλιεργώντας μέσω αυτού την ψυχή μας. Έχω την αίσθηση ότι ο συγγραφέας προσπάθησε σ’ αυτό του το μυθιστόρημα να δώσει τις απαντήσεις στα ουσιώδη της ζωής δύο μεγάλων ιστορικών προσώπων, του Σταμάτη Βούλγαρη και του Ιωάννη Καποδίστρια. «Ο Κανόνας της ορθής γωνίας» είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Μας γυρίζει πίσω στο χρόνο, όχι για να δούμε τόσο δομές, αλλά μέσα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στην Ιστορία μας. Είναι θαυμάσιος ο τρόπος που ο Νίκος Παργινός παραθέτει τα ιστορικά γεγονότα και πολλή η προετοιμασία που έκανε για να μας δώσει όλο αυτό το υλικό».
            Από τη μεριά του ο συγγραφέας, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους και τα κολακευτικά τους λόγια για το βιβλίο, και μετέφερε την εμπειρία του από την επτάχρονη ενασχόλησή του με τη συγγραφή του «Κανόνα της ορθής γωνίας».
              «Γράφοντας ετούτο το βιβλίο», τόνισε χαρακτηριστικά, «άγγιξα με τα ακροδάκτυλά μου την ίδια την ιστορία, ανέπνευσα τον αέρα της δημιουργίας, μύρισα το άρωμα της υστεροφημίας, απόλαυσα το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης και μετατράπηκα από απλός παρατηρητής της, από απλός γραφιάς, σε πιστό συνοδοιπόρο της και συμπαραστάτη». Κλείνοντας την ομιλία του, ο συγγραφέας ευχήθηκε το νέο του βιβλίο του, να αποτελέσει το κατάλληλο κίνητρο και την αφορμή να στρέψουμε επιτέλους το ενδιαφέρον μας και την προσοχή μας σε τούτες τις μεγαλειώδεις μορφές του παρελθόντος, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε, ως οφείλουμε, τη λάμψη που εξέπεμψαν και εξακολουθούν να εκπέμπουν, ειδικά ετούτες τις δύσκολες μέρες της κρίσης που διανύουμε. «Έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τον Σταμάτη Βούλγαρη και τον Ιωάννη Καποδίστρια, απ’ αυτό το άρωμα της αφοσιωμένης ανιδιοτέλειας που αναδύεται μέσα από το έργο και την προσφορά τους και χαρακτήρισε ολόκληρο το βίο τους».
Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Τμήμα Κέρκυρας, κ. Νίκος Τρίαντος, ενώ χαιρετιστήρια επιστολή για την έκδοση του βιβλίου απέστειλε στον συγγραφέα και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"