Καθεστώς επιτήρησης

Ζούμε σε καθεστώς επιτήρησης. Η επιτήρηση είναι το άθλημα της εποχής. Δεν είναι και λίγο πράγμα να επιτηρείς τόσα και τόσα που σε περιβάλουν. Από τα κιλά της ζυγαριάς, από τα έσοδα και έξοδα του νοικοκυριού μας, από τα δάνεια και τις κάρτες μέχρι τις συνομιλίες της καθημερινότητάς μας. Από τα ρηχά προγράμματα της τηλεόρασης μέχρι τους κανόνες του savoir – vivre.
Μου φαίνεται πως τίποτα δεν ξεφεύγει από τις κάμερες τις επιτήρησής μας. Κι αν κάτι μας ξεφύγει θα αναγκαστούμε εκ των πραγμάτων να το παρακολουθήσουμε διεξοδικότερα ανταποκρινόμενοι στις υψηλές απαιτήσεις του σήμερα. Δεν μπορείς να είσαι μέσα στα πράγματα αν δεν παρακολουθείς τις εξελίξεις. Δεν μπορείς να διατηρείς τη σιλουέτα σου χωρίς έλεγχο τροφίμων και ποτών. Δεν μπορείς να διατηρείς τις διαπροσωπικές σου σχέσεις χωρίς συχνή επικοινωνιακή επιτήρηση των δεσμεύσεών τους. Δεν μπορείς να ξοδεύεις ασύστολα χωρίς εξονυχιστική καταγραφή των οικονομικών δεικτών της τσέπης σου. Δεν μπορείς να είσαι in αν δεν έχεις μια κάμερα στα μέσα και στα έξω να σου παρέχει το δικαίωμα στη μόδα της εποχής. Κάποια στιγμή, αν αφαιρεθείς και ξεχάσεις τις κάμερες των προσωπικών σου παρακολουθήσεων θα βρεθείς εκτεθειμένος. Σαν τις ενοχές ένα πράγμα. Τις κασέτες των προσωπικών παρακολουθήσεων της συνείδησής μας. Γιατί ακόμα και μεταξύ μας επιτηρούμαστε. Ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό παρακολουθούμε με συνειδησιακούς καθρέπτες. Κι αν δεν το κάνουμε εμείς σε τελική ανάλυση, να είστε σίγουροι πως το κάνουν κάποιοι άλλοι που βρίσκουν γόνιμο έδαφος από την απραξία μας. Κι αν δεν είμαστε έτοιμοι, αν τα μάτια μας δεν μας βοηθούν, πρέπει να ακολουθήσουμε το ρεύμα και την τεχνολογία.
Ζούμε την εποχή της επιτήρησης. Αυτό το κείμενο παρακολουθείται, μην αυταπατάστε. Ακόμα και τα σχόλιά σας. Κάποια στιγμή όλα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.

Photo: http://www.bouraspage.com/index.php

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"