Συνέντευξη στο "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής"

Ο "Τοίχος" της "Έμπνευσης"

Συνέντευξη στην Ελένη Γκίκα

1) Ν’ αρχίσουμε πρώτα από τα… βασικά: Τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει έναν συγγραφέα να ανοίξει μπλογκ;

Η συγγραφή λένε πως είναι ένα μοναχικό «άθλημα». Είναι στιγμές ζωής που μετατρέπεις σε λέξεις και προτάσεις. Εμπειρίες που γεμίζουν σελίδες. Σήμερα που η τεχνολογία έχει κάνει άλματα προόδου, ο συγγραφέας οφείλει να προσαρμοστεί στο νέο λογοτεχνικό γίγνεσθαι. Να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Να βρει διεξόδους επικοινωνίας με τους αναγνώστες του. Να ζήσει το μύθο της ανάγνωσής τους και να συμπεριλάβει στις δημιουργίες του τις αγωνίες τους, φιλτράροντάς τες μέσα από το οπτικό του πρίσμα, καταγράφοντάς τες με τον ιδιαίτερό του τρόπο.

2) Γιατί «Εμπνευση» και πόσο βοηθά αυτό το τόσο «μαζί» σ’ αυτήν;

Η έμπνευση είναι η ιδέα που γεννιέται ξαφνικά, χωρίς λόγο και αιτία στο βάθος της συνείδησής μας. Είναι βασικό συστατικό της τέχνης. Το ιστολόγιο είναι μια δικτυακή πύλη σκέψης και αλληλεπίδρασης, ένας ανοικτός λογαριασμός κατάθεσης ψυχής στο χώρο του διαδικτύου που στοιβάζονται επιταγές έμπνευσης στο βωμό της δημιουργίας. Σκέψεις και συναισθήματα μπαίνουν στη μηχανή φιλτραρίσματος που θα ταξινομήσει τα πάντα και θα δώσει τις κατάλληλες διεξόδους γραφής, θα οδηγήσει στη γέννηση της έμπνευσης.

3) Στη θεματολογία σας τι ακριβώς συγκαταλέγεται; Περιλαμβάνεται κάπως και η Κέρκυρα μέσα σ’ αυτήν;

Το ιστολόγιο ασχολείται με τη δημιουργία που είναι η ίδια η ζωή, μια ζωή γεμάτη εμπνεύσεις. Μια απρόσμενη ιδέα, μια επίκαιρη πρόταση, ένα ενστικτώδες σκίτσο, ένα διαχρονικό σύνθημα, ένα καυστικό άρθρο, ένα λογοτεχνικό κείμενο, είναι ένα λιθαράκι φωτός στο αποτύπωμα του λύχνου της δημιουργίας που ζει αιώνια και δαμάζει ένστικτα και συνειδήσεις. Η «έμπνευση» είναι το καθημερινό θυσιαστήριό μου, ένας χώρος εναπόθεσης σκέψεων στο μετερίζι της συγγραφής και της ανησυχίας. Η Κέρκυρα, ο χώρος που δραστηριοποιούμαι και ζω αποτελεί βασικό συστατικό ετούτης της συνταγής με συχνές αναφορές.

4) Με αυτό το μπλογκ κάνατε φίλους, διαβάσατε καλύτερα… τι συνέβη που δεν θα γινόταν εάν αυτό το μπλογκ δεν υπήρχε;

Τα διαδίκτυο είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας, κομμάτι της τεχνολογικής εξέλιξης. Η τεχνολογία δεν διαφέρει και πολύ από τη.. λογοτεχνία. Έχουν τα ίδια γράμματα και δημιουργούνται από την ίδια πρώτη ύλη. Τόσο η προσωπική μου ιστοσελίδα όσο και το ιστολόγιο με βοήθησαν να αποκτήσω συμμάχους σε τούτο το ταξίδι της αναζήτησης, φίλους της γραφής και της ανάγνωσης. Και βγήκα πραγματικά κερδισμένος με πολλούς και διάφορους τρόπους, ακόμα και μέσα από την κριτική.

5) Ποια η άποψή σας αλήθεια για τα βιβλιοφιλικά μπλογκς;

Τα βιβλιοφιλικά μπλογκς αποτελούν για μένα σημαντικό καθημερινό διαδικτυακό προορισμό. Πρόκειται για καθαρόαιμες και δυνατές φωνές που δρουν με ανιδιοτέλεια και αυθεντικότητα και κινούνται πέρα από τις κοινές γραμμές των συμβατικών χώρων κριτικής βιβλίων των εφημερίδων και των περιοδικών.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε
στο "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής" στις 29 Απριλίου 2007

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3:01 μ.μ.

    ΕΙΣΑΙ ΩΡΑΙΟΣ..! ΠΡΟΧΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6:34 μ.μ.

    Μας βλέπω να κάνουμε τοίχο συνθημάτων το comment area ;)
    Προχώρα ακάθεκτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για τη δύναμη και το κουράγιο που μου δίνεται να συνεχίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"