Καλοκαιρινές συμβουλές

Οι διακοπές είναι συνώνυμες με την απόδραση. Μέρες ηρεμίας μακριά από τη βουή της πόλης, τσαλαβουτήματα στη θάλασσα, κοκτέιλ στα κοντινά μπαρ, ύπνος και ριλαξάρισμα, σταυρόλεξα και βιβλία. Το καλοκαίρι είναι η εποχή των διακοπών.

Και μια και είμαστε ήδη σχεδόν στη μέση του καλοκαιριού, θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μια σύντομη, περιεκτική και προσοδοφόρα ανάλυση για την καλύτερη αξιοποίηση του πολύτιμου χρόνου των καλοκαιρινών διακοπών. Να παραθέσουμε μερικές καλές συμβουλές.

Πριν ξεκινήσετε για τις φετινές σας καλοκαιρινές διακοπές αναλογιστείτε τι πάτε να κάνετε. Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε γνώμη. Μην διστάσετε να αναβάλετε το σύντομο ταξίδι – απόδραση από την καθημερινότητα. Ακόμα και την τελευταία στιγμή ξανασκεφτείτε το και γυρίστε πίσω. Αλλά ακόμα κι αν επιμένετε σ’ αυτήν την απέλπιδα προσπάθεια για την εξεύρεση ηρεμίας, γαλήνης και διασκέδασης, τότε δεν έχετε παρά να προετοιμάσετε τον εαυτό σας. Αν σχεδιάζετε να φύγετε για ολιγοήμερες διακοπές να ξέρετε ότι:

  • Τα χρήματα δεν πρόκειται ποτέ να σας φθάσουν. Να κάνετε πάντα μια σχετική προσαύξηση των εξόδων που προϋπολογίζετε. Μην προχωράτε σε βιαστικούς υπολογισμούς, είναι σίγουρο πως θα πέσετε έξω και για καλό και για κακό πάρτε και καμιά πιστωτική κάρτα μαζί σας.
  • Ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας θα είναι ή λίγος ή πολύς. Αν περνάτε θαυμάσια, θα επιστρέψετε γρήγορα, αλλά ακόμα κι αν καταφέρετε να ξεκλέψετε μερικές μέρες άδειας παραπάνω, θα καταλάβετε ότι καλύτερα θα ήταν να μην το είχατε κάνει… όλο και κάτι θα συμβεί που θα σας την σπάσει.
  • Ποτέ μην εμπιστεύεστε γνωστούς και φίλους που σας μεταφέρουν εμπειρίες και αναμνήσεις από δικές τους παλιές διακοπές. Άλλωστε, όλα αλλάζουν με αστρονομικούς ρυθμούς, μην γίνετε τμήμα της λάθος επιλογής τους.
  • Ποτέ μην εμπιστεύεστε διαφημιστικά φυλλάδια, που παρουσιάζουν πάντα ήρεμη και καθαρή τη θάλασσα, την παραλία έρημη, τα σπίτια πεντακάθαρα και το περιβάλλον ειδυλλιακότερο των καλυτερότερων ονείρων σας.
  • Στις διακοπές, λένε, πως πας για να ξεχάσεις. Όταν ανοίγεις τη βαλίτσα σου ανακαλύπτεις τι ξέχασες. Όταν με το καλό ξεκινήσετε για να τον προορισμό σας να είστε σίγουροι πως δεν ξεχάσατε καμιά ηλεκτρική κουζίνα ανοιχτή. Για καλό και για κακό αφήστε όμως ανοικτή καμιά βρύση, που ξέρετε, μπορεί να φανεί χρήσιμη…
  • Οι βαλίτσες σας πρέπει να ετοιμασθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή μαεστρία. Ακολουθήστε πιστά την παρακάτω συμβουλή. Πάρτε τα μισά ρούχα και τα διπλά χρήματα.
  • Φροντίστε να αποφύγετε μέρη με τυχόν συγγενείς και φίλους, τίποτα ξαδέρφια, θείες, κουμπάρους με μικρά παιδιά και δεν συμμαζεύεται, εκτός και αν είστε λάτρεις του μπέιμπι σίτινγκ.
  • Απολαύστε όσο καλύτερα γίνεται τον πολύτιμο χρόνο που με τόσο κόπο καταφέρατε να διεκδικήσετε για τούτες τις καλοκαιρινές διακοπές και μην αφήσετε να περάσουν ανεκμετάλλευτες όλες εκείνες οι ατελείωτες και βασανιστικές ώρες μέσα στο αυτοκίνητό σας. Μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε κάνοντας ηλιοθεραπεία στα άκρα.
  • Αν προτιμήσετε να πάρετε μαζί σας το “παπάκι” των φοιτητικών σας χρόνων, θα αναρωτηθείτε πως στο καλό αντέχατε τόσα λεπτά καθισμένοι στην άβολη σέλα του όντας φοιτητής, ενώ να είστε σίγουροι πως θα προβείτε και σε μια αρκετά εκτεταμένη εντομολογική εξέταση.
  • Όταν επιτέλους με το καλό (αφού θα έχετε κάνει τουλάχιστον δύο μπάνια από ιδρώτα μέχρι να φθάσετε) αποκαλυφθεί μπροστά στα έντρομα μάτια σας εκείνο το υποκατάστατο της παραλίας που διαφήμιζαν με τόση άνεση και περισσό θράσος τόσα και τόσα τουριστικά γραφεία και που περιέγραφαν με τόσο γλαφυρό τρόπο γνωστοί και φίλοι, μην αντιδράσετε όταν δεν θα βρίσκετε μέρος καθαρό να απλώσετε την πετσέτα σας ή όταν δεν θα σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε την ομπρέλα σας γιατί δεν θα ταιριάζουν τα χρώματά της με τα υπόλοιπα τριγύρω… Και όταν αποφασίσετε να γδυθείτε σκεφτείτε λίγο και την “φαρμακόγλωσσα” της γειτόνισσας…
  • Πριν πέσετε στα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, μην δίνετε σημασία σε τυχόν κυπελλάκια από παγωτό ή κάθε λογής σκουπίδια και κουράδες που σας περιστοιχίζουν, να έχετε το μυαλό σας καρφωμένο στην γαλάζια σημαία που κυματίζει λίγα μέτρα πιο πέρα. Φιλική συμβουλή. Κρατείστε την αναπνοή σας και προς Θεού, μην διανοηθείτε να ανοίξετε τα μάτια σας μέσα στο νερό. Καμιά φορά καλό είναι να καθυστερείτε κάμποσο…
  • Όταν θα βγείτε από την θάλασσα έχοντας απολαύσει στο έπακρο τις χαρές της, μην διανοηθείτε να ξαπλώσετε ή να λιαστείτε στον καλοκαιρινό ήλιο. Προς Θεού, μην χρησιμοποιήσετε αντηλιακό, αν παραδίπλα υπάρχουν επίδοξοι πρωταθλητές του τένις και του beach volley. Σημείωση: Ο βαθμός προστασίας δεν πρόκειται να σας βοηθήσει στο συγκεκριμένο θέμα…Θα δεχθείτε τόνους άμμου και ίσως καμιά δεκαριά φορές την μπάλα στα ακαταλληλότερα σημεία…
  • Όταν με το καλό γυρίσετε και πάλι στα πάτρια εδάφη, δώστε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την εντύπωση ότι περάσατε καταπληκτικά και προτείνετε κι εσείς ανεπιφύλακτα το ίδιο μέρος σε όσους σας ζητήσουν την άποψή σας για το καλοκαιρινό τους δίλημμα. Μην διανοηθείτε να αποκαλύψετε την αλήθεια…Του χρόνου δεν θα έχει άδεια….Άντε καλές διακοπές….

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Image Κέρκυρα" τεύχος 34 - Ιούλιος 2006)

Σχόλια

  1. χα χα χα χα χα! Μου 'φτιαξες τη μέρα, βρε παιδί μου! Θα φύγω κι εγώ την Τρίτη, αλλά για τον παράδεισο της απόλυτης ξενοιασιάς, ησυχίας, δροσιάς, ύπνου, ξύπνιου, ομορφιάς και γαλήνης. Εγώ δεν πάω να ξεχάσω, αλλά να θυμηθώ ότι δεν ξεχνάω. Τελικά με βάση τον οδηγό σου, εγώ κάνω τις τέλειες διακοπές και απλώς δεν το είχα συνειδητοποιήσει ακόμα...και το πιο βασικό επιστρέφοντας δεν συστήνω ποτέ προορισμούς, αρκούμαι να λέω απλά "καλά πέρασα", προφανώς όλοι νομίζουν ότι πέρασα χάλια, αλλά εσύ με έκανες να καταλάβω ότι εκείνοι πέρασαν χάλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου έφτιαξα τη μέρα και τη διάθεση για τις επικείμενες διακοπές. Όπως και να' χει, καλά να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως εγώ το λέω: χειμώνας και πάλι χειμώνας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν, πριν από λίγο συνάντησα μια συνάδελφο η οποία με ρωτούσε πώς πέρασα στις διακοπές. Της είπα ότι ξεκουράστηκα αφάνταστα, πέρασα μοναδικές στιγμές γαλήνης. Τότε με κοίταξε με απορία και μου είπε: "συγγνώμη, δεν ξενυχτούσες? δεν γύριζες? εγώ δεν έκλεισα μάτι μια εβδομάδα στην Αλόννησο".
    Κατά τη γνώμη της δεν πέρασα καλά, όπως λέει και η Σταυρούλα. Μόνο που εγώ πέρασα μαγικά. Άρα τί έχει μεγαλύτερη σημασία?
    Νίκο,ακολούθησα πιστά τις συμβουλές σου πριν καν τις διαβάσω, όπως φαίνεται.
    Πολύ δροσερό το κείμενό σου μέσα σ' αυτή τη ζέστη! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έξυπνο, αστείο και αληθινό!!!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά, μια ερώτηση είναι, οι διακοπές από τι μας βοηθούν να διακόψουμε!

    Εν πάσει περιπτώσει, αυτό δεν είναι το νόημα της λέξης;
    Δ ι α κ ο π έ ς!

    Αν είναι να μας ακολουθούν τα ίδια...

    Τα φιλιά μου Νίκο!
    Καλοκαιρινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @θεριό ανήμερο
    Συμφωνώ μαζί σου. Εγώ πάντα κάνω διακοπές τον χειμώνα... ίσως όμως θα πρέπει να γράψω ένα σχετικό άρθρο και γι' αυτές...

    @georgia
    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, αν και είμαι της άποψης κάθε φορά, πως όπως και αν περνάμε, θα πρέπει να λέμε και μια κουβέντα παραπάνω... Άλλωστε το χρήμα πρέπει να κινείται και να κάνουμε όλοι διακοπές... αν δεν διαφημίσουμε τα μέρη που πήγαμε (έστω και πλασματικά) πως θα γίνει να την πατήσουν κι άλλοι; Τι στο καλό, μόνο εμείς θα είμαστε τα κορόιδα;

    @alexandra
    Δυστυχώς, Αλεξάνδρα μου, είναι αστείο και αληθινό... δυστυχώς!

    @καπετάνισσα
    Οι διακοπές μας βοηθούν να διακόπτουμε από την καθημερινότητά μας. Μόνο που την καθημερινότητά μας πολλές φορές θέλουμε να την κουβαλάμε μαζί μας όπου κι αν πάμε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ανταποδίδω τα καλοκαιρινά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προτείνω να τυπωθεί το κείμενο και να μοιράζεται σε διόδια και λιμάνια...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Xα χα καλό
    Νίκο εγώ φεύγω αύριο
    θα πάρω βιβλία και μερικές λευκές κόλλες
    Μπορεί τελικά να μη διαβάσω ούτε να γράψω κάτι

    Γεια σου Νίκο
    τα λέμε μετά τις διακοπες
    να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @pirgaris
    Καλές διακοπές, Γιώργο, να περάσεις καλά και σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κληρούχα,κατί απο Γλυφάδα μου έκανε η περιγραφή της παραλίας! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτήν είχα στο μυαλό μου, κληρούχα... μ' έπισασες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"