Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2006

Ο μέσα νταβατζής

Όπως και να το κάνουμε, όλοι μας έχουμε έναν νταβατζή μέσα μας. Εναν νταβατζή που βγάζει στο κλαρί κι ένα κομμάτι του εαυτού μας.
Για όλα φταίμε εμείς που υποκύπτουμε στις διαθέσεις των νταβατζήδων της ύπαρξής μας. Γιατί εμείς πληρώσαμε για να εξυπηρετηθούμε σε μια δημόσια υπηρεσία. Εκδώσαμε χρηματικό ένταλμα πληρωμής στον νταβατζή που κρύβουμε μέσα μας και βγάλαμε στο κλαρί την υπόληψη και την τιμή μας λαδώνοντας τον πρώτο τυχάρπαστο υπάλληλο που θα μας κάνει τη χάρη στα μουλωχτά. Γιατί εμείς πήγαμε στον γνωστό της τράπεζας και του ζητήσαμε να παρακάμψουμε το σύστημα της ηλεκτρονικής ουράς και να πάμε από το πλάι στον ταμία που είναι "κλειστός" για τους άλλους, "ανοικτός" για τους δικούς τους. Γιατί εμείς τρέχαμε παραπάνω, αλλά το κρύψαμε, ήπιαμε λίγο περισσότερο, αλλά δεν βαριέσαι, σταθμεύσαμε παράνομα, αλλά ήταν ανάγκη και γι' αυτό επιβάλλεται να τη σβήσουμε τη ρημάδα την άδικη κλήση. Γιατί εμείς βάζουμε λυτούς και δεμένους για μια θέση στο Δημόσιο, από το παράθυρο και όχι από την πόρτα, για να βολέψουμε το παιδοβούβαλό μας που σπούδασε στην Ιταλία οκτώ χρόνια. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, το παιδί πρέπει να σπουδάσει κι όχι να μάθει μια ξεπεσμένη τέχνη και πληρώνουμε όσο όσο. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, άλλο Πανεπιστήμιο και άλλο Fame Story. Κράτα και μια ρεζέρβα, συμπλήρωσε και μια αίτηση, ποτέ δεν ξέρεις το γούστο του νταβατζή σου. Γιατί εμείς προτιμάμε να αγοράζουμε φθηνότερα χωρίς απόδειξη παρά νόμιμα χωρίς έκπτωση. Γιατί εμείς προτιμάμε να λύσουμε το πρόβλημα της λακκούβας έξω από το σπίτι μας παρά του χάσματος στο δρόμο της προόδου μας.

(Άρθρο του Νίκου Παργινού - Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία - 3/11/2004)

4 σχόλια:

 1. Μεταμορφωνόμαστε κατά την περίσταση, το ξέρεις.
  Φοράμε μάσκες.
  Του νταβατζή, της εκδιδομένης, του έντιμου, του δικαστή, του μαχητικού ή του φιλήσυχου πολίτη.
  Όλα μαζί.
  Και τίποτα.

  Πως το 'λεγε η γιαγιά μου να δεις...
  Α, ναι!
  "Τα καλά και συμφέροντα"

  Εγώ το λέω απλά, υποκρισία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. .....κι όλοι κουνήσουμε συγκαταβατικά το κεφάλι, θα πούμε πόσο δίκιο έχεις, μα στην επόμενη κίνηση που θα αφορά εμάς, θα αντιδράσουμε ακριβώς το ίδιο...

  Φαύλος κύκλος. Ποιος θα σπάσει πρώτος άραγε αναρωτιέμαι....Μα κυρίως....ΓΙΑΤΙ να το κάνει;

  Ποιος διαλέγει δύσκολους δρόμους σήμερα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλα έκανες και το έβαλες αυτό σου το κειμενάκι. Για να υπάρχει για πάντα στο Google στη λέξη νταβατζης.
  Τέλειος ορισμός. Στελνω mail στον Μπαμπινιωτη τώρα!
  Καληνύχτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @καπετάνισσα
  Είχε απόλυτο δίκιο η γιαγιά σου, καλή μου φίλη, τα καλά και συμφέροντα...

  @natalia
  Ο δύσκολος δρόμος θέλει πολλά κότσια και τον επιλέγουμε με μεγάλη δυσκολία. Είναι καιρός όμως να κοιτάξουμε και λίγο στο βάθος της συνείδησής μας, να ξυπνήσουμε και να αναλογιστούμε κάποια πράγματα.

  @dr.upbar
  xaxa... με έκανες και γέλασα, ρε μπαγάσα.. λες να το δούμε και στο καινούργιο λεξικό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή