Παρουσίαση "Κανόνα της ορθής γωνίας" στην Λευκίμμη


Μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Νίκου Παργινού «Ο κανόνας της ορθής γωνίας» στη γενέτειρα του κεντρικού ήρωα και πρωταγωνιστή του βιβλίου, Σταμάτη Βούλγαρη. Η εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών του νησιού και οι εκδόσεις «Καλλιγράφος» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Λόγου & Τέχνης του Γυμνασίου Λευκίμμης, την Παρασκευή 9 Μαΐου. Οι ομιλητές της εκδήλωσης μίλησαν τόσο για το βιβλίο, όσο και για την χαρισματική και πολυσχιδή προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα του μυθιστορήματος, Σταμάτη Βούλγαρη, του πρώτου πολεοδόμου της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός ερευνητής – συγγραφέας κ. Τέλλος Πανδής έκανε μια εκτενή και εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή στον συντοπίτη, Σταμάτη Βούλγαρη, στη συνολική του δράση και τα βιογραφικά του στοιχεία, ξεκινώντας από την Λευκίμμη, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο και σημαντικό του ρόλο, τόσο ως αξιωματικός του γαλλικού στρατού, όσο κι ως ζωγράφου και γεωγράφου, παραθέτοντας μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία της προσωπικής του έρευνας. Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή και την προσδοκία η πολιτεία και οι φορείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του συγγραφέα και να στρέφουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους σε τούτη την χαρισματική φυσιογνωμία, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «…αξίζει περισσότερα από την ονομασία μιας οδού».

Ο συγγραφέας  κ. Τάσος Ψάρρης , επικεντρώθηκε στο βιβλίο του Νίκου Παργινού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο Κανόνας της ορθής γωνίας είναι ένα έργο για τον άνθρωπο, για τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης που δεν είναι δεδομένα, αλλά εξαρτώνται από το σθένος και την πίστη. Η πίστη του Σταμάτη Βούλγαρη στο να προσφέρει στην κοινωνία και να αφήσει το δικό του απομεινάρι στον κόσμο που εκείνη την εποχή διαμορφώνεται, η λαχτάρα του να αποτελέσει μέρος της ιστορίας χωρίς να αποκηρύξει τα εφηβικά του ιδανικά, σχηματοποιούν μια διαδρομή που ξεφεύγει από το ατομικό πλαίσιο και χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή. Ο Κανόνας της ορθής γωνίας διαβάζεται εύκολα και ξεχνιέται δύσκολα. Ξεχνιέται όσο δύσκολα ξεχνιέται και η εξιστόρηση της ζωής ενός δικού μας ανθρώπου, ενός ανθρώπου που μπορεί να απέχει έτη φωτός από τους περισσότερους από εμάς όσον αφορά τα επιτεύγματα και τις περιπέτειες, αλλά συγκλίνει με τους περισσότερους από εμάς όσον αφορά τα συναισθήματα, τις φοβίες, τη δίψα για ζωή και δημιουργία, τις ανάγκες και τις ευαισθησίες. Είναι ένα έργο που ξεχνιέται όσο δύσκολα ξεχνιούνται και τα λόγια ενός δικού μας ανθρώπου για έναν δικό μας άνθρωπο. Γιατί ο Σταμάτης Βούλγαρης είναι δικός μας άνθρωπος, όπως και ο Θαλής».

Από τη μεριά του, ο συγγραφέας Νίκος Παργινός, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους και τα κολακευτικά τους λόγια για το βιβλίο, και μετέφερε την εμπειρία του από την επτάχρονη ενασχόλησή του με τη συγγραφή του «Κανόνα της ορθής γωνίας». «Γράφοντας ετούτο το βιβλίο», τόνισε χαρακτηριστικά, «άγγιξα με τα ακροδάκτυλά μου την ίδια την ιστορία, ανέπνευσα τον αέρα της δημιουργίας, μύρισα το άρωμα της υστεροφημίας, απόλαυσα το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης και μετατράπηκα από απλός παρατηρητής της, από απλός γραφιάς, σε πιστό συνοδοιπόρο της και συμπαραστάτη». Κλείνοντας την ομιλία του ο συγγραφέας, και απευθυνόμενος στους ακροατές και κατοίκους της Λευκίμμης, εξέφρασε την ελπίδα το βιβλίο του να αποτελέσει την αφορμή και το κίνητρο να στρέψουμε επιτέλους το ενδιαφέρον μας ως κοινωνία στις μεγαλειώδεις μορφές που πρωταγωνιστούν σ’ αυτό. «Ειδικά εδώ, σε τούτον τον τόπο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Σταμάτη Βούλγαρη, όλοι, πολιτιστικοί φορείς, άνθρωποι του πνεύματος, ταγοί της αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές, άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, λάτρεις της ανάγνωσης και της ιστορίας, όλοι, να γίνετε μια γροθιά και να διαδώσετε το μήνυμα του Σταμάτη Βούλγαρη. Έχετε το ιερό καθήκον να περισώσετε ό,τι μπορείτε απ’ αυτά που υπάρχουν και μαρτυρούν το πέρασμά του από τον τόπο σας, να τον καταστήσετε ως έναν από τους καλύτερους πρόξενους ετούτης της γης, και να εκμεταλλευτείτε το μοναδικό προνόμιο που έχετε, τον κοινό τόπο, την κοινή καταγωγή, τις ίδιες ρίζες».  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"