Η δημιουργία του ΑΝΑγνώστη

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια μια μικρή ομάδα συντελεστών ονειρεύτηκε, σχεδίασε και υλοποίησε μια ξεχωριστή εφημερίδα που άφησε τη δική της μικρή ή μεγάλη σφραγίδα στα εκδοτικά πράγματα της μικρής περιφερειακής Κέρκυρας.

Η εφημερίδα "έσβησε" με τον καιρό ελέω συνθηκών, αλλά η λάμψη της ακόμα παραμένει, ίσως για να θυμίζει στους νεότερους πόσα πολλά μπορούν να πραγματοποιήσουν εκείνοι που ξέρουν να ονειρεύονται.

Κι αν έγιναν λάθη και παραλήψεις στην όποια πορεία της, η ιστορία τελικά θα κρίνει τους πάντες, τους συντελεστές της, τους επικριτές της, όλους μας. Ένα είναι σίγουρο, πως το "φαινόμενο" "ΑΝΑγνώστης" δεν ήταν "φαινόμενο" του καιρού του, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που το αγκάλιασαν αλλά και πολλοί ήταν εκείνοι που το λιθοβόλησαν. Άλλωστε όταν ταράζεις τα λιμνάζοντα νερά, ένα είναι σίγουρο, πως θα δημιουργήσεις αίσθηση...

Ως ύστατο φόρο τιμής αναδημοσιεύω σήμερα το εισαγωγικό κείμενο του πρώτου φύλλου της εφημερίδας που είχα την χαρά και την τιμή να σχεδιάσω και να υλοποιήσω με τη βοήθεια πραγματικά αξιόλογων συνεργατών.

ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ - ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΑ

Ο «ΑΝΑγνώστης» έφτασε στα χέρια σας. Χωρίς μεγαλόστομες διακηρύξεις και εξαγγελίες. Με κόπο και προσπάθεια. Διανέμεται δωρεάν και θα εκδίδεται κάθε μήνα. Με αξιόλογους συνεργάτες και τη φιλοδοξία ο καθένας από εσάς να φιλοξενηθεί στις σελίδες του, με τη γνώμη του, το άρθρο, την επιστολή του, τις παρατηρήσεις του. Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, με σοβαρότητα όμως και εγκυρότητα. Δε σημαίνει αυτό ότι στο όνομα της ελευθεροτυπίας θα δημοσιεύονται όλα απ’ όλους, αν δεν διαθέτουν στοιχειώδες ήθος και δεν ανταποκρίνονται στο ύφος της εφημερίδας. Η καλή θέληση ας μη φανεί στα μάτια σας ως αδυναμία. Θα είναι λάθος. Ο «ΑΝΑγνώστης» επιθυμεί την κριτική, βάζει έναν όρο όμως. Ότι και οι κρίνοντες πρέπει να κρίνονται. Κανείς στο απυρόβλητο. Συμφωνίες κυρίων. Κι ευτυχώς ακόμη και ο Πάπας απώλεσε το αλάθητό του. Η καλοπροαίρετη κριτική βοηθάει. Οι κακοπροαίρετοι από καμιά εποχή δεν έλειψαν, το γνωρίζουμε αυτό.
Ο «ΑΝΑγνώστης», δε θέλει μόνο να γράφεται από ανθρώπους, θέλει να είναι και ανθρώπινη εφημερίδα. Ο αναγνώστης ως φυσικό πρόσωπο θέλουμε να συμμετέχει ενεργά στην έκδοση της εφημερίδας. Θέλουμε να είναι κομμάτι της και όχι τελικός αποδέκτης της. Ως εκ τούτου η εφημερίδα θα επηρεάζει και θα επηρεάζεται από μια σχέση αμφίδρομη, αμοιβαία και διαλεκτική.
Και κάτι τελευταίο, ο «ΑΝΑγνώστης» διατηρεί το δικαίωμα να αλλάζει στυλ, ύφος, αισθητική, συνεργάτες, σχήμα, μέγεθος, τιμή, όνομα, ταυτότητα, χρονική διάρκεια έκδοσης ή ακόμη και την ίδια του την έκδοση. Δε δεσμεύεται για τίποτα. Μπορεί να επανορθώνει ή να ζητάει συγνώμη αν από παράλειψη και μόνο έχει κάνει λάθος.
Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες της εφημερίδας που τίμησαν τις σελίδες της με την παρουσία τους. Ελπίζουμε να τους έχουμε μόνιμα κοντά μας. Η εφημερίδα καλύπτει το κόστος της έκδοσής της αποκλειστικά από τους διαφημιζόμενους. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ελπίζουμε κι άλλοι που να θέλουν να διαφημιστούν να το πράξουν.

Δεν υποσχόμαστε τίποτα, ονειρευόμαστε πολλά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"