Το τρενάκι των... πρωτοκώλων

Η Κέρκυρα είναι η πρωτεύουσα των πρωτοκόλλων. Μόνο που μερικά από αυτά δεν συντάσσονται ποτέ, δεν υπογράφονται ποτέ ή πολλές φορές υπογράφονται αλλά δεν συντάσσονται. Είναι κομμάτι μιας υπόγειας συμφωνίας που γίνεται κάτω από τραπέζι και υπογράφεται πάντα πάνω από αυτό. Συμφωνίες και πρωτόκολλα που άλλοτε βρίσκουν γόνιμο έδαφος και φθάνουν στην επιφάνεια της γνώσης μας και άλλοτε παραμένουν στο υπέδαφος των πολιτικών κινήσεων και σηματοδοτούν στάσεις και απόψεις ζωής.
Η στήλη επιχειρεί μια βουτιά στα ενδότερα των τοπικών πολιτικών συμφωνιών και παρουσιάζει κατά αποκλειστικότητα πρωτόκολλα που είτε γράφθηκαν και ποτέ δεν υπογράφθηκαν, είτε υπογράφθηκαν και ποτέ δεν γράφθηκαν, είτε θα μπορούσαν να είχαν γραφθεί και να υπογραφεί. Είναι το γνωστό τρενάκι των.. πρωτοκώλων, γιατί έτσι γράφονται στην Κέρκυρα τα πρωτόκολλα αυτών των κατηγοριών.
Πρωτόκωλο 1ο:
Η κοινή συμφωνία της διαφωνίας των γαλάζιων βουλευτών
Οι κυβερνητικοί βουλευτές του νησιού αποφάσισαν από κοινού να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο διαφωνώντας για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το νομό. Όταν ο ένας υποστηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις που θα δρομολογηθούν, ο άλλος θα καυτηριάζει την όποια καθυστέρησή τους. Όταν ο ένας θα δρομολογεί μια λύση με συσκέψεις και συζητήσεις σε Υπουργεία ο άλλος θα υποβαθμίζει το ρόλο του προηγούμενου, ώστε αν οι λύσεις δεν δρομολογηθούν το κόμμα να βγαίνει πάντα κερδισμένο κρατώντας κοινώς «πισινή». Κάπως έτσι δικαιολογούν τα πάντα. Καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα (Νοσοκομείο, Δικαστικό Μέγαρο, Φυλακές, Φρούρια, Λιμάνι, Αεροδρόμιο) αλλά και προτείνουν λύσεις (Υδρευτικό Κέρκυρας). Η συμφωνία υπογράφθηκε με sms αλλά δεν συντάχθηκε ποτέ καθότι ο ένας βουλευτής ήταν στο γραφείο του Σουφλιά κι έπινε νερό από λιμνοδεξαμενές κι ο άλλος εκδρομή στο «γαλάζιο μάτι» της Αλβανίας για να ξεδιψάσει.
Πρωτόκωλο 2ο:
Η διαφωνία του τύπου «πριγκίπισσας» και «αλήτη»
Επηρεασμένοι από γνωστή ταινία της Φίνος Φιλμ, η βουλευτής της αντιπολίτευσης και ο άλλοτε πράσινος Υπουργός συμφώνησαν για το καλό του κόμματος να γεφυρώσουν τις πολιτικές τους διαφορές κι ο ένας να ασχοληθεί με τις ελιές και το λάδι του (καθότι ως πρώην υπουργός Γεωργίας δούλεψε για την αναβάθμιση του προϊόντος και τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του Κερκυραϊκού ελαιώνα) και η άλλη με το θέατρο και την υποκριτική. Το πρωτόκωλο λέγεται ότι συντάχθηκε με πρωτοβουλία του αρχηγού του νέου ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά δεν υπογράφθηκε λόγω της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου.
Πρωτόκωλο 3ο:
Ο πράσινος λύχνος της γαλάζιας υποστήριξης
Στέλεχος του πράσινου κινήματος στο νησί που με τη στάση του «άλλαξε τα φώτα» στο τοπικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εκδιώχθηκε κακήν κακώς από τον προηγούμενο Νομάρχη υπέγραψε για λογαριασμό της πλειοψηφίας του κόμματος ανύπαρκτο πρωτόκωλο συνεργασίας για τη στήριξη του νυν Νομάρχη που είχε το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Το πρωτόκωλο έκανε λόγο για συγχωνεύσεις αναπτυξιακών εταιρειών και για πράσινους ψήφους σε γαλάζια ψηφοδέλτια. Υπογράφθηκε μονομερώς με την υποστήριξη του κομματικού μηχανισμού που απείχε της διαδικασίας στήριξης του πρώην Νομάρχη. Τα φώτα της δημοσιότητας δεν θα πέσουν ποτέ στο ανύπαρκτο κείμενο καθότι η εργολαβία προώθησης της συμφωνίας δόθηκε με απευθείας ανάθεση και υψηλό ποσοστό κέρδους.
Πρωτόκωλο 4ο:
Η διαγραφόμενη στήριξη
Πρωτόκωλο συνεργασίας που υπογράφθηκε από τον νυν δήμαρχο Κερκυραίων και τον κομματικό χώρο που τον διέγραψε. Προέβλεπε μεταξύ άλλων αποπομπή και διαγραφή του υποψήφιου τότε δημάρχου για τα μάτια του κόσμου, επανεγραφή για τα μάτια κόσμου με δάφνες και στεφάνια, αποστασιοποίηση και στήριξη, ακομμάτιστα πανηγύρια με σημαίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ρητορικές δηλώσεις αλλαγής πολιτικού κλίματος για τα μάτια του Γιωργάκη.
Πρωτόκωλο 5ο:
Οικολογικό τρένο άνευ ευκαλύπτων
Συντάχθηκε αλλά δεν υπογράφθηκε η συμφωνία μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων και του Λιμενικού ταμείου για την αυθαίρετη κοπή των δένδρων που δυσκόλευαν τη ζωή των πεζών στα όρια του λιμανιού και της δρομολόγησης οικολογικού τρένου για την μεταφορά επισκεπτών του νησιού κάτω από τη σκιά τους. Κι έτσι οι τουρίστες θα έχουν τρένο αλλά δεν θα έχουν σκιά.

Δεν ξέρω αν πιστεύετε τις δημοσιογραφικές πηγές μας για την εγκυρότητα των εν λόγω συμφωνιών. Άλλωστε όσο δύσκολο είναι να αποδείξουμε την όποια ύπαρξή τους, τόσο δύσκολο είναι να αποδείξουν και αυτοί τη μη ύπαρξή τους. Οι συμφωνίες ανέκαθεν στο νησί των Φαιάκων ήταν καθαρές και πάνω από το τραπέζι. Τώρα βέβαια η μόδα τις θέλει στη σκιά της πολιτικής, με ή χωρίς γραπτό κείμενο, με ή χωρίς υπογραφές. Ίσως το μόνο πρωτόκολλο που θα χρειαζόταν το νησί θα ήταν μια προεκλογική συμφωνία με τον ίδιο τον λαό που θα τηρούσαν κατά γράμμα οι πολιτικοί του νησιού, αλλά να είστε σίγουροι, πως αυτή είναι και η μόνη συμφωνία που δεν μπορούν να αποδείξουν.

(Άρθρο του Νίκου Παργινού για το περιοδικό Image Κέρκυρα)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"