"Ο κανόνας της ορθής γωνίας" στις Σινιές



Σε μια συγκινητική εκδήλωση στα πλαίσια της 18ης Έκθεσης Βιβλίου που διοργανώνει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών, παρουσιάστηκε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, στην φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, το ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Παργινού: «Ο Κανόνας της ορθής γωνίας». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών που εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια και σχόλια για το βιβλίο και την προσπάθεια του Νίκου Παργινού.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Γαρνέλης, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, τους ομιλητές της εκδήλωσης και τον συγγραφέα στις Σινιές, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την 18η Έκθεση Βιβλίου του Συλλόγου. Ο κ. Γαρνέλης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως αποτελεί τιμή για τον Σύλλογο και την περιοχή η συγκεκριμένη παρουσίαση και εξήρε την προσπάθεια του συντοπίτη συγγραφέα.



Μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, η ηθοποιός κα Ναταλία Καποδίστρια, γνήσιος απόγονος της οικογένειας του πρώτου κυβερνήτη, προλόγισε το βιβλίο, αναφερόμενη κυρίως στην προσπάθεια του συγγραφέα να αποτυπώσει στο έργο του μιαν εποχή που μοιάζει τόσο μακρινή μα και τόσο παραπλήσια με τη σημερινή. Διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο, η κα Καποδίστρια ταξίδεψε το κοινό στις σελίδες του βιβλίου, μεταφέροντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συναισθήματα, δίνοντας ζωή στο κείμενο του Νίκου Παργινού. "Ήταν ωραιότατο το ταξίδι", δήλωσε μεταξύ άλλων η ηθοποιός. "Πλούσιο σε ακέρια συναισθήματα. Δάκρυσα και αναστέναξα πολλές φορές. Είδα μπροστά στα μάτια μου τοπία, βουνά και θάλασσες, άκουσα ψίθυρους και φωνές αληθινές: σε εξοχές, πεδία μαχών και πίσω από κλειστές πόρτες... γεγονότων που άλλα τα γνώριζα και άλλα όχι. Αισθάνθηκα, έμαθα και σκέφτηκα. Συνδύασα παρελθόν και παρόν και επαναπροσδιόρισα  σκέψεις και κατευθύνσεις δράσης. Νομίζω, πως όλ’ αυτά είναι ό,τι πολυτιμότερο και αξιολογότερο θα είχε να σου προσφέρει το διάβασμα ενός ιστορικού μυθιστορήματος".

Ο μηχανικός κ. Σεβαστιανός Μεταλληνός, αναφέρθηκε διεξοδικά στην επιτυχημένη προσπάθεια του συγγραφέα να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο και τη συμβολή τόσο του Σταμάτη Βούλγαρη στην αναμόρφωση του ελλαδικού χώρου, με την πολεοδόμηση εννέα πόλεων καθώς και τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μεγάλων τεχνικών έργων υποδομής, όσο και στην τεράστια συμβολή του πρώτου κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. «Ο Νίκος Παργινός πετυχαίνει μέσα από το βιβλίο του να μας μεταφέρει με ιστορική αλήθεια το κλίμα εκείνης της εποχής, φροντίζοντας να αναδείξει τον στρατηγικό ιστορικό ρόλο της Κέρκυρας, τόσο στον ελλαδικό όσο και στο ευρωπαϊκό χώρο. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης διαβάζει ιστορία, όχι όπως συνηθίζεται μέσα από τα ιστορικά βιβλία, αλλά έτσι όπως θα έπρεπε να διδάσκεται».

Ο αρχιμανδρίτης και βυζαντινολόγος δρ. Παντελεήμων Τζορμπατζόγλου εκθείασε το συγγραφικό έργο του Νίκου Παργινού, δηλώνοντας πως θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που ήταν από τους πρώτους αναγνώστες του βιβλίου και είχε την ευκαιρία να το διαβάσει πριν ακόμα κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό μέσα σε μια νύχτα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο Νίκος Παργινός, μετά το εξαιρετικό Τάγμα της ελπίδας, μας χάρισε ένα ακόμα καταπληκτικό ιστορικό μυθιστόρημα…», επισήμανε μεταξύ άλλων, «…αποδεικνύοντάς μας με τον καλύτερο τρόπο πως αποτελεί πλέον έναν καταξιωμένο σύγχρονο λογοτέχνη».


Ο συγγραφέας Νίκος Παργινός, κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παριστάμενους και τους συντελεστές της εκδήλωσης για την αγάπη και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για το νέο του βιβλίο και τα τιμητικά τους λόγια για την προσπάθειά του, και δήλωσε χαρούμενος που επέστρεψε και πάλι στον φιλόξενο χώρο της έκθεσης βιβλίου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο δραστήριος Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής, αλλά και συγκινημένος που παρουσιάζει τον «Κανόνα της ορθής γωνίας» στα πάτρια εδάφη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουν περάσει 183 χρόνια από τη δολοφονία του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια», δήλωσε κλείνοντας ο συγγραφέας. «Οι βρετανικές αρχές συνεχίζουν να θεωρούν ακόμα και σήμερα το φάκελο της υπόθεσης άκρως απόρρητο, μη επιτρέποντας την πρόσβαση σ’ αυτόν. Είναι ακόμα πιο τραγικό όμως, εμείς οι ίδιοι, με τις επιλογές και τη στάση μας, να αποκλείουμε χωρίς λόγο και αιτία την πρόσβασή μας στα ίδια εκείνα τα μονοπάτια της ιστορίας, που έχουν τόσα πολλά να μας διδάξουν. Γι’ αυτό και θεωρώ πως ο «Κανόνας της ορθής γωνίας» είναι ένα επίκαιρο βιβλίο, όσο ποτέ. Ένα βιβλίο που έχει να μας αφήσει πολλά για το παρελθόν, και να μας διδάξει ακόμα περισσότερα για το μέλλον».

Επόμενος σταθμός του βιβλίου μετά την Κέρκυρα, την Λευκίμμη, την Αθήνα, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκης θα είναι η πόλη των Ιωαννίνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"