"Ο κανόνας της ορθής γωνίας" στην Θεσσαλονίκη

Σε μια συγκινητική και επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος των Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Βορείου Ελλάδος «Οι Φαίακες», οι εκδόσεις «Καλλιγράφος» και το βιβλιοπωλείο «Σαββάλας», παρουσιάστηκε στο αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014, στην κατάμεστη και κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Σαββάλας», το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Παργινού: «Ο Κανόνας της ορθής γωνίας».Την εκδήλωση τίμησαν και με το παραπάνω με την παρουσία τους πολλοί Κερκυραίοι της πόλης που έλαμπαν από περηφάνια για τους συντοπίτες ήρωες του βιβλίου, Ιωάννη Καποδίστρια και Σταμάτη Βούλγαρη, και μετέδωσαν απλόχερα αυτήν την αυθεντική τους αγάπη και στον συγγραφέα, αλλά και πλήθος Θεσσαλονικέων φίλων της γραφής και της ανάγνωσης, που εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια και σχόλια για το βιβλίο και την προσπάθεια του Νίκου Παργινού.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε, εκ μέρος του Συλλόγου «Οι Φαίακες», η γενική γραμματέας κα Αναστασία Θύμη, εξαίροντας την προσπάθεια του συντοπίτη συγγραφέα να αποτυπώσει στο βιβλίο του το έργο και τη δράση, τόσο του πρώτου πολεοδόμου της χώρας, Σταμάτη Βούλγαρη όσο και να μας παρουσιάσει αποκαλυπτικές πτυχές της ζωής του πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια. «Στην ιστορία πολλές φορές εξετάζονται οι βίοι διασήμων ανδρών ώστε να συνταχθούν επωφελή συμπεράσματα από τη σύγκριση των χαρακτήρων και των ενεργειών τους. Μελετώντας το βιβλίο Ο κανόνας της ορθής γωνίας, χαιρόμαστε με τις εικόνες που φτιάχνουμε στο νου μας, και η κάθε λέξη μας συνδέει με δυο εξαίρετους άνδρες, με υψηλά ιδανικά και μέγα ήθος, που προσέφεραν υλικά και πνευματικά στην πατρίδα μας, δίχως συμβιβασμούς», τόνισε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οι Φαίακες».

Για τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον ηγετικό του ρόλο μίλησε ο πρώτος των ομιλητών, ταξίαρχος στρατιωτικών νομικών συμβούλων εν αποστρατεία και έφορος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου «Οι Φαίακες» κ. Βίκτωρας Μέριανος, κάνοντας μια εκτενή και εμπεριστατωμένη βιογραφική αναφορά στη προσωπικότητα και τη δράση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

Στο έργο και τη συμβολή του μηχανικού Σταμάτη Βούλγαρη στην αναμόρφωση του ελλαδικού χώρου, με την πολεοδόμηση εννέα πόλεων, αλλά και τη δράση του ως στρατιωτικός και ζωγράφος, αναφέρθηκε ο αρχιμουσικός του Δήμου Καλαμαριάς και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φαίακες» κ. Γιώργος Κορωνάκης, μεταφέροντας παράλληλα και τα συναισθήματα που βίωσε διαβάζοντας το βιβλίο του Νίκου Παργινού, χρησιμοποιώντας ακόμα και αποσπάσματα του βιβλίου.

Ο αρχιμανδρίτης και βυζαντινολόγος δρ. Παντελεήμων Τζορμπατζόγλου εκθείασε το συγγραφικό έργο του Νίκου Παργινού, δηλώνοντας πως θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που ήταν από τους πρώτους αναγνώστες του βιβλίου και είχε την ευκαιρία να το διαβάσει πριν ακόμα κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό μέσα σε μια νύχτα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο Νίκος Παργινός, μετά το εξαιρετικό Τάγμα της ελπίδας, μας χάρισε ένα ακόμα καταπληκτικό ιστορικό μυθιστόρημα…», επισήμανε μεταξύ άλλων, «…αποδεικνύοντάς μας με τον καλύτερο τρόπο πως αποτελεί πλέον έναν καταξιωμένο σύγχρονο λογοτέχνη».


Ο πρώην υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής αναφέρθηκε με κολακευτικά σχόλια στην εξαιρετική προσπάθεια του Κερκυραίου συγγραφέα. «Ο Νίκος Παργινός σε τούτο το μυθιστόρημα καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια την ιστορική αλήθεια και με το ταλέντο και την υπέροχη λογοτεχνική γλώσσα του μας παρασέρνει στα άδυτα μονοπάτια της ιδιωτικής ζωής των πρωταγωνιστών του. Το βιβλίο του δεν είναι μυθιστόρημα. Είναι ένα ιστόρημα που αποτυπώνει την ιστορία με εξαιρετικό τρόπο, και θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει υπέροχο σενάριο μιας καταπληκτικής ταινίας». Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός προχώρησε σε μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση της πολιτικής δράσης του Ιωάννη Καποδίστρια συγκρίνοντας τη δράση του μεγάλου διπλωμάτη με τα όσα βιώνουμε τη σημερινή εποχή.

Ο συγγραφέας Νίκος Παργινός, κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παριστάμενους και τους συντελεστές της εκδήλωσης για την αγάπη και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για το νέο του βιβλίο και τα τιμητικά τους λόγια για την προσπάθειά του, και δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος που επέστρεψε μετά από χρόνια στην πόλη που έχει πάντα στην καρδιά του, αφού αποτελεί τη γενέτειρα της μητέρας του. «Έχουν περάσει 183 χρόνια από τη δολοφονία του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια», δήλωσε κλείνοντας ο συγγραφέας. «Οι βρετανικές αρχές συνεχίζουν να θεωρούν ακόμα και σήμερα το φάκελο της υπόθεσης άκρως απόρρητο, μη επιτρέποντας την πρόσβαση σ’ αυτόν. Είναι ακόμα πιο τραγικό όμως, εμείς οι ίδιοι, με τις επιλογές και τη στάση μας, να αποκλείουμε χωρίς λόγο και αιτία την πρόσβασή μας στα ίδια εκείνα τα μονοπάτια της ιστορίας, που έχουν τόσα πολλά να μας διδάξουν. Γι’ αυτό και θεωρώ πως ο Κανόνας της ορθής γωνίας είναι ένα επίκαιρο βιβλίο, όσο ποτέ. Ένα βιβλίο που έχει να μας αφήσει πολλά για το παρελθόν, και να μας διδάξει ακόμα περισσότερα για το μέλλον».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Μάτης. Επόμενος σταθμός του βιβλίου μετά την Κέρκυρα, την Λευκίμμη, την Αθήνα και την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη θα είναι οι Σινιές της Κέρκυρας στις 13 του Δεκέμβρη στην έκθεση βιβλίου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"