Κερκυραίοι καλικάντζαροι

Οι καλικάντζαροι της Κέρκυρας διαφέρουν από τους συμβατικούς καλικάντζαρους της λαϊκής μας παράδοσης. Δυστυχώς δεν έρχονται να μας ενοχλήσουν μόνο την περίοδο των εορτών, αλλά τους έχουμε στις πλάτες μας όλη τη χρονιά. Δύσκολα θα τους ξεφορτωθούμε σε τελική ανάλυση και για κακή μας τύχη ούτε οι αγιασμοί αλλά ούτε και τα μαντζούνια πιάνουν πάνω τους. Δείχνουν να έχουν μια δεινή αντοχή στις κακουχίες του πολιτικού μας συστήματος και να θεριεύουν από την ανοχή του Κερκυραϊκού ωχαδερφισμού μας.
Κάθε ένας απ’ αυτούς έχει κι ένα κουσούρι. Κουτσοί, στραβοί, μονόφθαλμοι, μονοπόδαροι, στραβοπόδαροι, στραβοχέρηδες, ξεπλατισμένοι. Κλασικοί καλικάντζαροι, μ’ όλα τα αυθεντικά ανθρώπινα κουσούρια, που τα βρίσκεις αφειδώς πάνω τους. Ας δούμε όμως τους σημαντικότερους με τη σειρά.
· Μαλαγάνας ο Βουλευτής
Ο Κερκυραίος καλικάντζαρος Μαλαγάνας, της συνομοταξίας dendius - dendius θέλει πολύ προσοχή. Με τον ιδιαίτερο εκλεπτυσμένο τρόπο του και με παραπλανητικά γλυκόλογα ξεγελάει τους άμοιρους κατοίκους του νησιού. Μ’ αυτόν τον τρόπο καταφέρνει και τους παίρνει τα γλυκά. Δεν τον ενδιαφέρουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες. Έχει μια τάση να λιγουρεύεται μεγάλα έργα που έχουν όπως και να το κάνουμε μια κάποια γλύκα, και οικογενειακές και προσωπικές ψήφους. Είναι φαλακρός, κυκλοφορεί με σήμα κατατεθέν μια αναμμένη δάδα που κρατά στο δεξί του χέρι (έχει κάψει πολλές φορές τη γούνα μας). Έχει μακριά και επιδέξια χέρια, γι’ αυτό κρατήστε σε απόσταση κάθε λογής φακέλους, ψηφοδέλτια, αλλά και τα όποια όνειρά σας για μεγάλα έργα, τα μετατρέπει σε εφιάλτες.
· Πλανήταρος ο πρώην βουλευτής
Συνήθως νομίζει ότι είναι το κέντρο του κόσμου. Μεταμορφώνεται και παίζει μουσική για να κοιμίζει τους ανθρώπους. Ανήκει στην συνομοταξία georgiadus – georgiadus και δυστυχώς στην τελευταία του απόπειρα να πλανέψει τον κόσμο κατάπιε την σφυρίχτρα του που έχει κρεμασμένη στο λαιμό του, κι ο κόσμος που τον επευφημούσε τον ξέχασε... Είναι ξανθός, έχει μεγάλα σαγόνια και παρουσιάζεται καλοχτενισμένος, καλοντυμένος και σενιαρισμένος. Μην του φράζετε τον δρόμο. Δεν του αρέσουν τα φράγματα και έχει αδυναμία στο αλβανικό νερό. Μόνο με αυτό μπορείτε να τον ραντίσετε και να τον φέρετε με τα νερά σας. Δυστυχώς όμως, παρά την τελευταία του εκλογική αποτυχία, δεν γλιτώσαμε απ’ αυτόν. Συνεχίζει να μας επισκέπτεται και να μας παραπλανά με μπούρδες παρότι κατάπιε το σημαντικότερό του εργαλείο, την πολιτική του σφυρίχτρα που γέρνει προς τα δεξιά.
· Ζορκολαίμα η βουλευτίνα
Φίλη του γνωστού αρχικαλικάντζαρου Κοψαχείλη του Γιωργάκη, που παρουσιάζει το γνωστό πρόβλημα άρθρωσης στα ελληνικά. Η Ζορκολαίμα υποστήριξε ένθερμα τον Κοψαχείλη στις τελευταίες εκλογές των χαμένων αριστερών της δεξιάς πολιτικής πτέρυγας. Μεγάλος αντίπαλος του Κοψαχείλη, ο Βάγγος ο Περίδρομος. Η Ζαρκολαίμα αποτελεί μέλος του πολιτικού συμβουλίου του προεδρικού μπλοκ και παραμένει φανατική υποστηρικτής των εκφραστικών σαρδάμ του αρχηγού της. Στα χαρακτηριστικά της η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ομορφιά της και το υποκριτικό ταλέντο που χαρακτηρίζει όλη τη συνομοταξία του είδους pasokous – pasokous.
· Τρικλοπόδης ο αριστερόχειρας
Της συνομοταξίας koukoudious – kypriotous. Με συνεχείς ερωτήσεις και επερωτήσεις, παρατηρήσεις, διεκδικήσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ψηφίσματα και δηλώσεις, πέφτουμε στην παγίδα και του ανοίγουμε χρονιάρες μέρες την πόρτα και τον κερνάμε γλυκά με μεγάλα ποσοστά εμπιστοσύνης (πάνω από 15%). Είναι αριστεροχέρης, το δεξιό χέρι δεν το χρησιμοποιεί για να μην του κοπεί (έχει πάρει όρκο να το χάσει αν το χρησιμοποιήσει). Είναι ευπρόσδεκτος αλλά κάθε φορά που του ανοίγουμε την πόρτα φέρνει μαζί του από αριστερά όλο του το κόκκινο σόι που μας παίρνει το κεφάλι με ριζοσπαστικές προπαγάνδες. Όπλα του τα συνήθη σφυροδρέπανα ρωσικής κατασκευής από τον καιρό της επανάστασης. Μπαίνει πάντα με το αριστερό. Φεύγει με το κεφάλι ψηλά και διαμαρτυρόμενος.
· Κουλοχέρης ο επονομαζόμενος και Δήμαρχος
Νέο πολιτικό είδος Κερκυραϊκού καλικάντζαρου της συνομοταξίας mikalus – mikalus. Για χρόνια παιδευόταν να γίνει μέλος της εξουσιαστικής ελίτ. Τώρα που τα κατάφερε, με ή χωρίς τη στήριξη αυτών που θα έπρεπε να τον στηρίξουν, χτυπάει το κεφάλι του για την ανοησία του να ασχοληθεί με τη δημαρχία. Είναι η πρώτη χρονιά που θα μας επισκεφτεί την περίοδο των εορτών. Όλο μπερδεύεται και πέφτει κάτω νομίζοντας πως του φταίνε οι τρικλοποδιές των άλλων, αλλά αυτό οφείλεται στα διαφορετικά του χέρια. Ένα μακρύ κι ένα κοντό. Το ένα ξοδεύει για να κάνει έργα και το άλλο μαζεύει τα ασυμμάζευτα που αφήσανε πίσω του οι προηγούμενοι. Ένα πράγμα δεν ξέρει κανείς. Τι θα αφήσει πίσω στους επόμενους καθώς θα φεύγει. Πάντως, αυτός τον χαβά του. Το μακρύ και το κοντό του. Μην του ανοίξετε. Θα το μετανιώσετε όπως κι εκείνος.
· Κοψομεσίτης ο επονομαζόμενος και Νομάρχης
Ψηλός αλλά καμπούρης λόγω του φορτίου που αναλαμβάνει να κουβαλά στις πλάτες του για την αναδιοργάνωση του νομού και των υπηρεσιών του. Παραπονιάρης και αισιόδοξος λιγουρεύεται λουκουμάδες με μέλι αλλά συνήθως του πασάρουμε συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος. Φέτος θα μας επισκεφθεί με σκουπίδια και αδρανή υλικά, δώρα που θα μας ζητήσει να ανταλλάξουμε με τους λουκουμάδες. Μην μασήσετε. Ας πρόσεχε. Όποιος ανακατεύεται με την πολιτική τον τρώνε οι ευθύνες (αν έχει φιλότιμο). Σπεσιαλιτέ του οι χρήσεις γης και το χωροταξικό, αλλά δύσκολο να βάλει μια τάξη στα ασυμμάζευτα.

Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί Κερκυραίοι καλικάντζαροι της πολιτικής. Αλίμονο, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να σας τους παρουσιάσουμε σε ένα μόνο άρθρο. Προφυλαχθείτε, αν και δεν πιάνει κανένα μαντζούνι πάνω τους. Μόνο μια είναι η λύση. Κλείστε πόρτες και παράθυρα, βουλώστε καλά τα αυτιά σας στις σειρήνες των επισκέψεών τους. Κι ίσως να βαρεθούν και να φύγουν, ή να τους ξεβράσει το πολιτικό σύστημα μακριά από την πόρτα μας.

Νίκος Παργινός


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Image Κερκυρα

Σχόλια

  1. MMMμμμμ!Αυτους τους καλλικαντζαρους καπου τους ξερω κι εγω!Θα δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12:56 π.μ.

    Να βουλωσουμε τα αυτια μας και να ανοιξουμε και το στομα!!!
    Ελεος πια......καθομαστε και τους καμαρωνουμε κιολας!!Καλα τα λες βρε πατριδα αλλα ποιος ακουει;;
    Κανας γαιδαρος ισως ναι!!
    Καλα Χριστουγεννα σε ολους σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"