"Ο Κανόνας της ορθής γωνίας" στην Πάτρα


Σε μια συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, ο Σύλλογος των εν Πάτραις Κερκυραίων «Ο Άγιος Σπυρίδων», οι εκδόσεις «Καλλιγράφος» και το βιβλιοπωλείο «Πολύεδρο», παρουσιάστηκε στο αναγνωστικό κοινό της Πάτρας, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Παργινού: «Ο Κανόνας της ορθής γωνίας».


Την εκδήλωση τίμησαν και με το παραπάνω με την παρουσία τους πολλοί Κερκυραίοι της πόλης που έλαμπαν από περηφάνια για τους συντοπίτες ήρωες του βιβλίου, Ιωάννη Καποδίστρια και Σταμάτη Βούλγαρη, και μετέδωσαν απλόχερα αυτήν την αυθεντική τους αγάπη και στον συγγραφέα, αρκετοί μηχανικοί που απέτισαν τον πρέποντα φόρο τιμής στον πρώτο πολεοδόμο της χώρας, Σταμάτη Βούλγαρη, αλλά και πλήθος Πατρινών φίλων της γραφής και της ανάγνωσης, που εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια και σχόλια για το βιβλίο και την προσπάθεια του Νίκου Παργινού, μεταξύ των οποίων και ο μακροβιότερος πρώην Δήμαρχος της πόλης κ. Ανδρέας Καράβολας.


Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκαναν τόσο ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, κ. Θανάσης Γιανναδάκης, όσο κι ο εκπρόσωπος του Τμήματος Κέρκυρας, κ. Σπύρος Κασσίμης εξαίροντας την προσπάθεια του συναδέρφου μηχανικού να αποτυπώσει στο βιβλίο το έργο και τη δράση του πρώτου πολεοδόμου της χώρας, Σταμάτη Βούλγαρη, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος κα Άντυ Μαγνησαλή.


Στο έργο και τη συμβολή του Σταμάτη Βούλγαρη στην αναμόρφωση του ελλαδικού χώρου, με την πολεοδόμηση εννέα πόλεων καθώς και το σχεδιασμό και τη δημιουργία μεγάλων τεχνικών έργων υποδομής, αναφέρθηκε διεξοδικά η μηχανικός κα Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου, εκπροσωπώντας το Τεχνικό Επιμελητήριο στο πάνελ των ομιλητών. Ειδική μνεία έγινε στο μεγαλόπνοο σχέδιό του που αφορούσε την πολεοδόμηση της τότε δευτερεύουσας της χώρας, Πάτρας, καθώς και στο ιερό χρέος που οφείλει ετούτη η πόλη στους δυο αυτούς ξεχωριστούς ανθρώπους, που καθόρισαν τόσο την ιστορική της πορεία, όσο και την ταυτότητά της με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της.


Η πρόεδρος του Συλλόγου των εν Πάτραις Κερκυραίων κα Κορίνα Ζουπάνου – Σκρεμμύδα αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυο τεράστιες προσωπικότητες της Κέρκυρας που στιγμάτισαν τη χώρα με την προσφορά και το έργο τους, τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Σταμάτη Βούλγαρη, κι εξέφρασε κι εκείνη την επιθυμία, κάποια στιγμή, η Πάτρα να τους τιμήσει δεόντως ως οφείλει.


Η σχολική σύμβουλος κα Ευαγγελία Κροκίδη στην ομιλία της κατέθεσε στο κοινό της εκδήλωσης τα συναισθήματα που βίωσε διαβάζοντας τον «Κανόνα της ορθής γωνίας» του Νίκου Παργινού, παρομοιάζοντας την ανάγνωσή του μ’ ένα ταξίδι πάνω σ’ ένα καράβι, που την μετέφερε από την Κέρκυρα και την Πάτρα σ’ όλη την Ευρώπη και τον τότε γνωστό κόσμο, απολαμβάνοντας το έργο και τη δράση των σπουδαίων αυτών ανδρών, αλλά και τον μόχθο, τον κόπο και τα συναισθήματά τους βιώνοντας όλα τα παραπάνω.


Ο συγγραφέας Νίκος Παργινός, κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παριστάμενους και τους συντελεστές της εκδήλωσης για την αγάπη και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για το νέο του βιβλίο και τα τιμητικά τους λόγια για την προσπάθειά του, και δήλωσε χαρούμενος που επέστρεψε μετά από χρόνια στην πόλη που φιλοξένησε τα φοιτητικά του χρόνια, αλλά και συγκινημένος που παρουσιάζει τον «Κανόνα της ορθής γωνίας» στην πόλη που μεγαλούργησε ο ήρωας του βιβλίου του, Σταμάτης Βούλγαρης. «Έχουν περάσει 183 χρόνια από τη δολοφονία του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια», δήλωσε κλείνοντας ο συγγραφέας. «Οι βρετανικές αρχές συνεχίζουν να θεωρούν ακόμα και σήμερα το φάκελο της υπόθεσης άκρως απόρρητο, μη επιτρέποντας την πρόσβαση σ’ αυτόν. Είναι ακόμα πιο τραγικό όμως, εμείς οι ίδιοι, με τις επιλογές και τη στάση μας, να αποκλείουμε χωρίς λόγο και αιτία την πρόσβασή μας στα ίδια εκείνα τα μονοπάτια της ιστορίας, που έχουν τόσα πολλά να μας διδάξουν. Γι’ αυτό και θεωρώ πως ο «Κανόνας της ορθής γωνίας» είναι ένα επίκαιρο βιβλίο, όσο ποτέ. Ένα βιβλίο που έχει να μας αφήσει πολλά για το παρελθόν, και να μας διδάξει ακόμα περισσότερα για το μέλλον».


Επόμενος σταθμός του βιβλίου μετά την Κέρκυρα, την Λευκίμμη, την Αθήνα και την Πάτρα θα είναι οι Σινιές της Κέρκυρας, ενώ προγραμματίζεται και η παρουσίασή του στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο "Σκαλιστής" ταξιδεύει στην Αθήνα

Ο Γιώργος Κορωνάκης για τον "Κανόνα της ορθής γωνίας"

Η ποιήτρια Έφη Μαχιμάρη για "Το Σταυροδρόμι των Ηρώων"